Gdy rodzina ma chętkę na pizzę, często sięgam po ten patent na ekspresowe danie
Pizza to włoskie danie, które podbiło już cały świat. Dużą popularnością cieszy się też w Polsce. Pewnie najsmaczniejszą można zjeść w pizzerii, jednak nie zawsze chce się wyjść z domu, a poza tym cena też może czasem zniechęcić. O wiele wygodniejszym i tańszym rozwiązaniem jest przygotowanie pizzy w domu. Ciasto na pizzę robi się dosyć łatwo, jednak potrzebuje nieco czasu, by wyrosło. Dlatego ja często sięgam po ciasto francuskie, które zawsze mam w lodówce. I właśnie na nim układam składniki pizzy. Muszę przyznać, że mój wypiek zawsze znika w mgnieniu oka.
Czy ciasto francuskie na pizzę trzeba podpiekać?
Ciasto francuskie zazwyczaj warto podpiec przed wyłożeniem na nie farszu. Tyczy się to jednak sytuacji, gdy farsz jest mokry i ciężki, np. taki jak do wytrawnej tarty. Wówczas mógłby on na tyle obciążyć ciasto, że uniemożliwiłby jego wyrastanie. Jednak w przypadku pizzy, ciasta francuskiego nie trzeba uprzednio podpiekać.
Jak zrobić pizzę na cieście francuskim?
Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki ok. 15 minut przed przyrządzeniem pizzy. Dzięki temu ogrzeje się i zrobi się bardziej elastyczne. Można więc będzie bez problemu uformować brzeg pizzy.
Przepis: Pizza na cieście francuskim
Pizza z pomidorami i mozzarellą na cieście francuskim
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3/4 szklanki passaty lub przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 200 g startej mozzarelli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto francuskie. Każdy bok prostokąta załóż do środka, tak by powstał wyższy brzeg. Passatę wymieszaj z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Sosem posmaruj ciasto.
- Wykładanie składników i pieczenie pizzyPosmarowane ciasto posyp połową sera mozzarella. Ułóż na nim przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posyp je resztą mozzarelli. Pizzę wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 minut. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami bazylii.
Inne możliwe wersje pizzy
Moją pizzę zrobiłam z pomidorkami i serem mozzarella, jednak na cieście francuskim możecie też położyć inne składniki. Najbardziej sprawdzone zestawy to:
- szynka lub salami i pieczarki
- szynka, ananas i kukurydza
- salami, ostra papryka i cebula
- mieszanka serów o różnym smaku i ostrości
W bardzo szybkiej wersji pizzy, zamiast domowym sosem pomidorowym, ciasto możecie też posmarować ketchupem łagodnym lub pikantnym.